Zdrowie

Czy wyróżnia się witamina C liposomalna?

Okres pandemiczny sprzyja poszukiwaniom rozwiązań, które mają wpływ na poprawę odporności i zniwelowanie objawów przeziębień. Cytryna znana z domowych sposobów leczenia, może okazać się niewystarczająco pomocna, ponieważ stężenie witaminy C w owocu nie jest tak duże jak mogło wydawać się do tej pory. Dlatego dobrze jest suplementować ją w odpowiednio dostosowanej dawce. Witamina C liposomalna jest zdecydowanie skuteczniejsza od innych suplementów.

Właściwości wiatminy C liposomalnej

Liposomy są związkami, które występują naturalnie w organizmie i pełnią rolę przekaźników substancji chemicznych. Można dzięki temu łatwiej uzupełnić niedobory witaminowe, ponieważ zawarte w nich związki szybciej docierają do celu. Witaminę C liposomalną od zwykłych suplementów odróżnia to, że kwas askorbinowy jest umieszczony w liposomach. Witamina jest wchłaniana w około 80%. Suplementacja jest konieczna, ponieważ organizm sam nie jest w stanie wytworzyć kwasu askorbinowego. Dzięki przekaźnikom liposomowym witamina C liposomalna nie ulega efektowi przejścia, który polega na metabolizowaniu przez wątrobę. Proces ten umożliwia przedostanie się większych stężeń witaminowych do ogólnego układu krążenia. Zbilansowane dostarczanie kwasu askorbinowego ma wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego, zabezpiecza organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników, a także wspomaga leczenie infekcji grypowych.

Jak uzupełniać niedobory witaminy C ?

Przede wszystkim należy przeprowadzić analizę codziennej diety i wyciągnąć wnioski na temat spożywanych produktów bogatych w witaminę C. Duże dawki kwasu askorbinowego zawierają warzywa i owoce, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Największe stężenie stwierdzono w owocach dzikiej róży, czarnej porzeczce, kiwi, truskawkach, cytrusach, czerwonej papryce, pomidorach, brukselce, szpinaku i pietruszce. Dla osób, które z różnych powodów nie mogą zadbać o zbilansowaną dietę z pomocą przychodzą oferowane przez apteki suplementy z witaminą C liposomalną.