Babka jajowata to jeden z mało znanych ziół. Szczególnie nie słyszeli o niej Ci, którzy spędzają mało czasu w kuchni oraz nie interesują się zdrowym odżywieniem. Czym jest babka jajowata ?
Roślina ta występuje na terenach dobrze nawodnionych i bardzo słonecznych. Uprawia się ją w Brazylii, USA i i Indiach, chociaż nie są to dla niej środowiska naturalne. Naturalnie występuje ona na Wyspach Kanaryjskich oraz w Hiszpanii.
Wygląd babki jajowatej
Liście babki jajowatej łatwo poznać po charakterystycznym lancetowatym kształcie. Posiadają one również owłosienie. Kwiaty babki są w jasno zielonożółtym kolorze. Owocami babki są nasiona: małe i jasnobrunatne. Ich łupina posiada właściwości lecznicze.
Działanie
Babka jajowata posiada bardzo duże ilości naturalnego błonnika. Nadaje się zatem dla tych, którzy chcą usunąć nadmierne ilości toksyn z organizmu. Sprawdzi się dla osób mających problem z zaparciami, gdyż w naturalny sposób wspiera perystaltykę jelit.
Spożywanie
Babkę należy jeść w postaci nasion lub łupin podczas posiłku lub z napojami. Ma właściwości zagęszczające, więc może być dodawana do zup i sosów zamiast tłustej śmietany. Może służyć też jako dodatek do mleka lub jogurtu wraz z płatkami śniadaniowymi.