Pszczoły, które zbierają i przetwarzają nektar kwiatów gryki, tworzą ciemny miód charakteryzujący się bogatym, intensywnym smakiem. Choć miód gryczany może się zmieniać w kolorystyce od miedziano-żółtego po fioletowy lub prawie czarny, to przeciętny słoik jest ciemno-bursztynowy z odcieniem, gdy spojrzy się na niego pod światło.
W porównaniu z odmianami o jaśniejszych kolorach, miód gryczany nie jest tak słodki i smakuje podobnie do melasy. Podstawowy skład i profil odżywczy wszystkich rodzajów miodów jest bardzo podobny, ale w miodzie gryczanym występuje wyższe stężenie makroelementów, mikroelementów oraz przeciwutleniaczy.
Miód jest bogatym źródłem flawonoidów i innych związków fenolowych, które wykazują znaczącą aktywność antyoksydacyjną. Codzienne spożywanie miodu wykazuje dodatni wpływ na morfologię krwi oraz poziom przeciwutleniaczy w organizmie. Zapobiega również uszkodzeniom wywoływanym przez wolne rodniki. Dzięki temu miody wspomagają walkę z miażdżycą.
Zwłaszcza miody gryczane są często wymieniane jako bogate źródło związków fenolowych. Według niedawnych badań stężenie przeciwutleniaczy w miodzie gryczanym jest porównywalne z pomidorami oraz innymi owocami i warzywami bogatymi w te substancje.
Przy wszystkich powyższych zaletach, warto wymienić jeszcze jedną. Jest nią cena miodu gryczanego, który zakupić można bez zbytniego uszczuplania zasobów portfela.