Miody

Właściwości miodu leśnego

Miód leśny nazywany jest również spadziowym. Mianem spadzi określana jest słodka ciecz wydzielana przez owady takie jak mszyce podczas wysysania soków z roślin. Ten słodki płyn zbierany jest przez pszczoły i przekształcany w ciemno-zabarwione miody leśne. Skład, właściwości i zalety miodu spadziowego są różne w zależności od roślin, z których pochodzi.

leśmy miód z malinWśród właściwości miodu leśnego warto z pewnością wymienić to, że:

– Nie krystalizuje się w ogóle ze względu na niższą zawartość glukozy.

– Zawiera wysokie stężenie minerałów.

– Posiada silny aromat, pozostawiający drzewny, korzenny posmak.

– Ciemny kolor z lekko zielonkawym zabarwieniem.

– Wysoka lepkość, bardzo klei się w dotyku.

Istnieje kilka różnic między miodem nektarowym (opartym na kwiatach) oraz miodem leśnym. Niektóre kluczowe rozbieżności przedstawione zostały poniżej:

– Skład: odmiana miodu leśnego zawiera dużą ilość składników mineralnych, złożone cukry oraz aminokwasy

– Smak i kolor: ciemny kolor i mniej słodki smak w porównaniu z miodem kwiatowym.

– Krystalizacja: obecność cukrów złożonych zapobiega krystalizacji. Dokładniej ujmując wysoki stosunek fruktozy do glukozy oraz mniejsze ilości wody nie dopuszczają do krystalizacji.